Skip to main content

Med to livlige drenge på henholdsvis 3 og 4 år – samt en lille ny pige på vej – er der hårdt brug for rutiner hjemme hos journalist og instagrammer Anna Mezin. Hun har derfor gjort Pictoboards Piktogram tavle til en fast del af familiens hverdag.

En integreret del af familielivet
Journalist Anna Mezins familie begyndte for et halvt år siden at bruge Pictoboards BIMO-tavle. Siden da er det blevet en del af familiens hverdagsrutine, at tavlen kommer frem, når hun sammen med sin mand Jamel Sundoo og parrets sønner Hugo på 4 og Lou på 3, spiser morgenmad:

Brødrene Hugo og Lou er det man kalder pseudotvillinger – født med blot 1 års mellemrum. Her sidder de og læser ved spisebordet, hvor familien 2 gange om dagen mødes for at planlægge dagens program på piktogramtavlen. Tavlen har sin faste plads på reolen i baggrunden, hvor den kan ses af alle.

”Vi sidder ved spisebordet hver morgen og bruger cirka 5 minutter på at sætte magneter på tavlen – og på den måde få et overblik over, hvad der skal ske første del af dagen”.

Om eftermiddagen, når børn og voksne atter er hjemme, er der igen samling rundt om middagsbordet. En frugtskål stilles frem og de resterende aktiviteter indtil sengetid visualiseres med board og magneter.

Hun mener, det er vigtigt på den måde at få indarbejdet BIMO-tavlen i de praktiske rutiner, som den enkelte familie i forvejen har: “Det skal ikke være et ekstra add on til en i forvejen travl hverdag. Ellers bliver det bare til besvær. Så det gælder om at få det ind der, hvor man i forvejen har en eller anden fælles aktivitet.” – fastslår hun.

Børnene skal være med
I begyndelsen var det Anna og hendes mand, der satte magneter på tavlen og præsenterede dagens aktiviteter for børnene. De fandt dog hurtigt ud af, at det fungerede bedre, hvis børnene var mere med:”Det er blevet vigtigt for os, at det fungerer som en samtale med drengene, når dagen skal gennemgås. Så det ikke bare er mig, der lirer en remse af”, fortæller Anna Mezin og fortsætter med at forklare, hvordan familien bruger tavlen: ”Derfor sætter vi sammen magneterne på. Uden at presse det ned over hovedet på drengene. Vi har naturligvis et stramt program i hverdagen med mange faste ting, der skal gøres. Men ind imellem skal der også være plads til noget andet. Det kan være, at drengene gerne vil på legeplads efter børnehave. Så kommer brikken , der passer til det på tavlen”.

Anna Mezin med sin søn Hugo på 4 år, der har Downs syndrom. Det har vist sig, at Pictoboards Piktogramtavle er et rigtig godt hjælpemiddel for Hugo, der har behov for ekstra støtte til at udvikle sit verbale sprog. Billedet er fra Annas instagram profil @downwithhugo, hvor hun deler øjeblikke fra sit liv som mor med sine mere end 18.000 følgere.

Det er et hit, at få lov til at farve en gul stjerne
For nylig er familien også begyndt at benytte BIMO-tavlens belønningssystem. Ind imellem gik det nemlig lige langsomt nok, når drengene for eksempel skulle i tøjet. De to ballademagere får nu lov til at farve en stjerne på tavlen, når de er færdige med en pligt:

”Jeg skal love for, der er kommet tempo på. De slås jo nærmest om at få lov til at farve de stjerner”, fortæller Anna med et smil.

En stor hjælp for Hugos sprog
Anna Mezins ældste søn Hugo har Downs syndrom. Selvom han forstår, hvad man siger, har han svært ved at udtrykke ord. Dagligdagens kommunikation med Hugo foregår derfor med ”tegn til tale”. Det vil sige, at verbale ord understøttes af tegn for på den måde, at gøre kommunikationen mere tydelig.

Til stor begejstring for familien har det vist sig at BIMO-tavlen er en stor hjælp for Hugo: ”Begge drenge får noget ud af tavlen, men det er klart at Hugo er ekstra glad for det visuelle – for det er noget han kan være 100 % med på” – siger Anna.

Et eksempel kan være, at Hugo gerne vil i bad. Selvom han i følge Anna godt kan sige ordet ”bad” – så giver det ham en styrke, at han har en magnet med et billede af en dreng, der tager et bad – som han så også selv kan sætte op på tavlen: ”Det gør, at vi er ligebyrdige i vores kommunikation.” – fortæller hun og fortsætter med at berette om fordelene ved at bruge et piktogram:

“Hugo har nogle gange brug for, at jeg understøtter kronologien i det han skal. Til Lou kan jeg bedre sige, at vi har en aftale om det og det – og så er det sådan det bliver. Hugo har der i mod ekstra stor gavn af, at det bliver vist i rækkefølge – som det gør visuelt på BIMO-tavlen. Det giver mere ro i hans hoved.” – fastslår Anna Mezin afslutningsvis.