Kaos, skæld ud og frustration er en typisk situation for børnefamilier – særligt om morgenen. Med et ønske om at starte dagen på en mere rolig og glædesfuld måde har en familie fra København haft Bimo-tavlen på prøve.

Efter en længere periode med stress og sure miner om morgenen trængte forældreparret Katja og Morten fra København til en frisk start:

”Vi har 3 drenge som ikke er særlig strukturerede. Vi ville gerne være fri for hele tiden at skulle minde dem om, at tage tøj på, børste tænder osv. Man stresser både dem og sig selv ved hele tiden at skulle gentage det.” – fortæller Katja.

Dagen starter på en positiv måde

Familien mærkede hurtigt, at der kom en bedre stemning i huset med Bimo-tavlen: ”Det er positivt ladet. Det andet er negativt, hvor man hele tiden er efter sine børn og siger ting som: Hvorfor har du ikke fået tøj på? Hvorfor er du ikke kommet videre? Nu laver du ingenting igen…!” – fortæller drengenes far.

Han beretter videre, hvordan parrets ene søn nu er første mand i tøjet om morgenen. ”Det er faktisk ret vildt. Det tror jeg aldrig nogensinde han har været før” – supplerer Katja og fortsætter: ”Man bliver gladere og mindre stresset. Man har ikke sådan en aften, hvor man føler, at man har skændtes med sine børn hele dagen.”

Hjælp til at børn bliver bedre til at stå på egne ben

Forældrene slipper ikke for at yde en indsats

Selvom familien har haft stor gavn af at bruge Bimo-tavlen, understreger drengenes mor, at det ikke er en mirakelkur: ”Du kan ikke købe dig et board og så regne med, at ungerne passer sig selv. Det er en positiv måde at opdrage på og involvere børnene i hverdagens rutiner – men man skal ikke tro, at man slipper for at lave noget.”

Hun fortæller, at det er udfordrende at fastholde børnenes interesse, når boardet ikke længere er nyt og spændende: ”De var meget engagerede i starten og ville gerne selv putte pictogrammer på tavlen – og i rækkefølge. Men når nyhedsværdien forsvandt, var de ikke motiverede mere”.

En tavle, der passer til børnenes individuelle behov.

Morten og Katja var helt enige om, at de nye gode rutiner skulle fortsætte. Med børnenes faldende motivation måtte de derfor op på barrikaderne og finde ud af, hvordan de skulle fortsætte.

De tilpassede Bimo-tavlen ved at lave en individuel dagsplan for den af parrets sønner, der har sværest ved at bryde en opgave ned til mindre enheder: ”Lige nu bruger vi boardet meget aktivt kun med ham. Han synes, det er en sport, at komme op og i gang med det.” – fortæller Morten.

Katya har desuden videreudviklet på tavlens muligheder. Hun tildeler sin søn små emoji klistermærker som belønning, når alle handlingerne er udført: ”Om søndagen tæller jeg alle klistermærkerne sammen. Han får 1 kr. pr. klistermærker og han vil jo gerne spare sammen til Lego. Det fungerer rigtig godt for os lige nu”.

Alle børn har brug for ro og regelmæssighed

Selvom det nu kun er den ene af parrets sønner, der aktivt bruger Bimo-tavlen, er forældreparret fra København enige om, at det har en positiv indflydelse på alle med boardet i huset: ”Jeg tror, at vores andre 2 sønner – selvom de ikke har et board lige nu –  får sat tingene bedre i system” – siger drengenes mor. Det nikker hendes ægtemand bekræftende til og tilføjer:

”Ja – jeg tror, det har en afledt effekt, at de ser deres bror bruge det. Så følger de lidt efter selvom de måske tror, at de ikke har behov for det. Jeg tror at børn i det hele taget har brug for tydelighed. Selvom det lyder meget lidt progressivt, så har børn brug for ro, regelmæssighed og renlighed som man sagde i 50´erne. Her kan boardet være en hjælp til at komme tilbage på det spor.”

Skriv et svar