Skip to main content

Enhver familie har brug for struktur for at fungere godt. Men det er lettere sagt end gjort. Uanset hvordan jeres hverdag ser ud, er det ikke altid nemt at få struktur ind i dagligdagen. Læs mere her om hvordan piktogrammer kan hjælpe dine børn i hverdagen.

Men fælles for alle familier er, at det er vigtigt at oprette en rutine og få mere struktur. Det er rent faktisk essentielt på baggrund af flere faktorer. Ikke nok med at det giver forudsigelighed, fremmer struktur også beroligelse og en følelse af sikkerhed. Ved at skabe et struktureret miljø for dit barn kan du altså hjælpe barnet med at føle sig tryg og sikker.

Desuden er det kendt, at rutiner fremmer både en positiv fysisk og mental sundhed hos børn. Jo mere et barn kan forudse, hvad der foregår samt, hvad der skal ske, jo bedre er barnet parat til at imødegå daglige udfordringer og forventninger.

Nedenfor finder i flere gode råd til, hvordan I som familie kan skabe en struktur, der gør dagligdagen nemmere for jer alle.

Hold på de samme rutiner

Ligegyldigt hvad der sker af forandringer i hverdagen, er det altafgørende, at I holder fast i jeres normale rutiner. Selvom det kan være svært, hvis forandringerne er store eller varer i en længere periode, er det stadig vigtigt at beholde en eller anden form for struktur.

Det er ting såsom at stå op på det samme tidspunkt samt gå i seng på det samme tidspunkt og så videre. Har I et bestemt tidspunkt, hvor I spiser aftensmad sammen, er det ligeledes en god idé at holde fast i dette. Er der specifikke morgenritualer eller ritualer før sengetid, er det ydermere en fordel, at der holdes fast i disse.

Konsistens og struktur er betryggende og beroligende i en travl hverdag. Børn, drager fordel af at vide, hvad der skal ske og hvornår. Det vil altså sige, at jo mere den nye hverdag ligner den gamle, jo bedre er det for hele familien i forhold til at få skabt noget struktur.

Lav et overblik over, hvordan hverdagen skal foregå

Lige meget hvor gammel dit barn er, er det en god idé at lave et skema eller en plan i forhold til, hvordan hverdagen skal foregå. Det gælder uanset, om dit barn går i børnehave eller skole.

Desuden kan det hjælpe at lave en oversigt over, hvad der skal ske. Det kan I for eksempel gøre med hjælp fra en piktogramtavle. Hver morgen kan I som familie tage et kig på den og forberede jer på, hvad der skal ske den pågældende dag.

Det er en god idé, at der bliver afsat lidt tid til at gennemgå planen og forventningerne til barnet. Dette vil sikre, at barnet forstår, hvad der forventes samt, hvornår barnet har fri til at lege, spille eller lignende.

Jo mere alle ved, hvad hverdagen bringer, jo sjovere og nemmere vil den ofte blive. At have regelmæssige påmindelser og kig på piktogramtavlen kan også hjælpe med at afværge nedsmeltninger, når det er tid til at gå fra en aktivitet til en anden.

Er der ikke nogen faste rutiner at holde sig til, vil det meget hurtigt blive en stressende hverdag for alle i familien. Det bedste er, at der er klarhed og vished om, hvad de forskellige dage bringer, så der ingen tvivl er om dette.

Har du et barn, der er gammel nok til at blive inkluderet i at lave en plan, kan du sagtens gøre dette. Du kan eventuelt lade dit barn være med til at beslutte, hvornår hvad skal på planen samt, hvad der skal på planen. Det kan give dit barn mere motivation til rent faktisk at bruge planen og følge den.

Få råd til hvordan man sætter de rigtige rammer for ro som forældre her.

Husk den sociale kontakt med venner og familie

De fleste ved, hvor vigtigt det er med socialt samvær. Derfor er det en fordel at holde jeres supportnetværk stærkt til alle tider. Socialt samvær spiller nemlig en vigtig rolle i reguleringen af dit humør og hjælper dig generelt med at være gladere. Og det samme gælder for dine børn.

Selvfølgelig ser dine børn deres venner i skolen, i børnehaven eller i fritiden. Men der kan være perioder, såsom i ferietider, hvor dine børn ikke ser vennerne. Her er det en fordel at lade dine børn tage kontakt til vennerne via Skype eller FaceTime, så de har en eller anden form for kontakt til jævnaldrende – også selvom dine børn ikke normalt har lov til at bruge disse platforme. Kommunikation kan hjælpe børn med at føle sig mindre alene og minimere noget af den stress, der kommer fra at være væk fra venner.

Teknologi kan også hjælpe yngre børn til at føle sig tættere på familie eller venner, som de ikke kan se så tit. Du kan for eksempel lade dit barn videochatte med bedsteforældrene sommetider, mens de læser en godnathistorie.

Det kan ligeledes være en sjov eftermiddagsaftale, hvor de sammen hygger med en kop te eller kakao. Selvom det ikke er de perfekte omstændigheder i forhold til social kontakt, vil det både hjælpe dig og dit barn med at føle jer tættere med andre samt mindre stressede og kede af det. Og det kan i sidste ende hjælpe med at opnå en bedre struktur i hverdagen.

Undgå at blive overvældet med et lavere ambitionsniveau

Er der mange ting, som skal klares i dagligdagen, mens børnene er hjemme, kan det være en hård opgave. Det kan sætte din tålmodighed på en prøve samt virke uoverskueligt. Derfor er det vigtigt, at du ikke bliver overvældet af alle de ting, du gerne vil nå samt har af ønsker for dit barn eller dine børn.

I stedet er det en fordel, at du sænker ambitionsniveauet. Lige så meget som du skal passe på dit barn, er det lige så vigtigt, at du passer på dig selv i hverdagen. Selvfølgelig er det altid en fordel at følge jeres rutiner for at få struktur, men det skal ikke være på bekostning af dit stressniveau. Det er skam helt okay ikke at være på højeste blus hele tiden.

Husk pauser i dagligdagen og lad dit barn hjælpe i hjemmet

Noget, du bør huske, er, at der skal være planlagt pauser, når dit barn er hjemme uanset, om det er en hverdag eller, om det er weekend. Pauserne bør være nogenlunde på samme tidspunkt for at skabe en eller anden form for struktur og rutine.

I disse pauser kan dit barn være kreativ, slappe af, lytte til musik, læse for sjov eller lignende. Hvis dit barn er ekstra stresset eller ængsteligt, er det en god idé at planlægge lidt flere pauser end normalt.

Endvidere kan du give dit barn mulighed for at hjælpe i huset og være ansvarlig for simple opgaver, der er alderssvarende. Dette kan være så enkelt som at dække bordet, lægge vasketøj på plads eller gå med hunden.

At give dit barn en simpel opgave kan hjælpe med at opbygge en følelse af selvstændighed. Samtidigt er det endnu en fast ting, som dit barn skal sørge for at få klaret i hverdagen. Og det kan ligeledes hjælpe med at skabe den struktur, som alle familier ønsker.

Husk at tjekke ind hos dine børn

Lige så stressende som hverdagen og diverse forandringer kan være for dig, lige så stressende og utrygt kan det være for dine børn. Selvom dine børn er yngre er de opmærksomme på forandringer og de lægger mærke til, at dagligdagen er ekstra travl. Selv små forandringer kan få børnene at føle sig foruroliget i hverdagen.

Husk derfor at tjekke ind hos dine børn med jævne mellemrum og giv dem chancen for at komme ud med eventuelle bekymringer. Det kan også være, at dine børn har spørgsmål til hele situationen.

Vælg et tidspunkt, hvor du har tid til at være der og spørg indtil, hvordan de har det. Det er en fordel, at der ikke er nogen forstyrrelser eller nogen begrænsning på, hvor lang tid du har til at snakke med dine børn. Du kan eventuelt lave det til en vane, at I tager en snak på specifikke tidspunkter i løbet af ugen.

Fire spørgsmål og svar

Hvad betyder struktur?

Hos Pictoboards betyder struktur, at der bliver lagt en fastlagt tydelig plan. Denne plan skal følges for, at der bliver skabt et overblik i hverdagen.

Hvorfor er struktur vigtigt for et barn?

Struktur er vigtigt på baggrund af flere parametre. Det giver et barn mere tryghed og overblik lige såvel, som det fremmer en følelse af beroligelse og mere sikkerhed.

Hvorfor har et barn brug for struktur?

Brug af struktur i hverdagen giver dit barn faste rammer samt et overblik. Det kan også hjælpe med at forbedre den indre uro, der sommetider kan opstå hos børn.

Hvordan kan jeg skabe mere struktur for mit barn?

Du kan skabe mere struktur for dit barn på flere måder. En rigtig god måde er ved at bruge en piktogramtavle, hvor der er et overblik over, hvordan dagen skal foregå. På den måde kan barnet følge med i, hvad der skal ske og, hvornår det skal ske.

En BIMO tavle kan hjælpe med at skabe struktur i hverdagen

På vores webshop kan du finde løsninger, der kan hjælpe dig med at skabe struktur og overblik. Klik på linket, og se vores produkter.