Skip to main content

Hvad har dit barn brug for?

Mange forældre vil meget gerne hjælpe deres børn med at få et højt selvværd, da det har stor indflydelse på både trivsel og livsglæde. Derfor har Pictoboards taget et kig på hvad selvværd er, hvor det kommer fra og hvordan vi og du som forælder kan være med til at give vores børn en stærk selvfølelse gennem blandt andet forældre vaner.

Hvad er selvværd egentlig?

Selvværd kan være ret svær, at definere, men ofte handler selvværd om vores opfattelse af os selv. Det er alle de tanker, man har om sig selv, vores værdi som menneske uafhængigt af, hvad vi opnår, hvordan vi ser ud eller hvor “populære” vi er.

Altså selvværd er et fundament for, at man føler, at man har ret til at være i verdenen, og derfor handler det også om at føle os elskede og rigtige, som dem vi nu er.

Tegn på lavt selvværd

Børn kan allerede fra de er helt små af, begynde at opbygge lavt selvværd, og det er derfor vigtigt, at man som forældre eller voksen kan spotte lavt selvværd og gribe ind. Men lavt selvværd kan komme til udtryk og påvirker børn på mange forskellige og flere måder.

Et barn med lavt selvværd kan for eksempel…

… være meget efter andre børn, i forhold til hvordan de agere, og måske blive selvhævdende og nedværdigende over for jævnaldrende.

Eller

… gå i ét med tapetet, hvor de kan være meget tilbageholdende og stille.

Eller

… overdrevne perfektionistiske, hvor man aldrig føler, at man er god nok og ikke kan lide at begå fejl.

Børns selvværd kommer altså til udtryk på mange forskellige måder, og det er med gode grunde vigtigt, at have fokus på ens børns selvværd.

Hvordan kan vi styrke vores børns selvværd?

Der er rigtig mange faktorer, der spiller ind i børns miljø fra de er helt små og igennem deres opvækst. Vi har her listet 3 forældre vaner ned, som kan være med til at påvirke og hjælpe dem til et stærkere selvværd:

1 Pas på med at sammenligne

Vi er i en tid, hvor vi desværre ofte har en stor tendens til at sammenligne os selv med andre. Dette er både blandt mange børn og voksne. Børn kan blandt andet opleve lavt selvværd, hvis de ser andre børn kan noget, som de ikke kan – og det er uundgåeligt for de fleste børn, at ikke sammenligne sig med andre.

Derfor er det vigtigt, at vi som forældre fokusere på, at vise vores børn muligheder såsom “Skal vi prøve at finde ud af, hvordan de andre børn gør det, så du også kan lære det?” frem for at sætninger, hvor vi inkludere andre: “Ej, du er ligeså god som de andre” eller “Jeg synes altså, at du er rigtig god til det”.

Vi skal passe på med at sammenligne vores børn med andre børn eller søskende: “Ej, hvor er du dygtigt til at binde dine sko, det kan din lillesøster slet ikke endnu” eller “Du er så sej, at du allerede kan hele alfabetet, det er der ikke mange af dine kammerater der kan endnu”. Her kan vi nemlig risikere, at vores stolthed er på bekostning af andre børns manglende evner. Så fokusere mere på, at beskrive det, du har set eller hørt dit barn gøre: “Det er ikke nemt at selv at binde snørebånd, men det kan du nu” eller “Du er god til at øve dig på alfabetet, og nu kan du det udenad – Så sejt!”.

2 Udskift ros med interesse

Det kan være en rigtig god ide nogle gange, at skifte ros ud med ren og ægte interesse: “Wow, hvordan gjorde du det?”, “Fortæl mig hvordan du har..” eller “Jeg kan se, at du har..”

Da man ofte kommer til at lægge mere vægt på børns resultater frem for deres proces og indsats og derfor kan blive “afhængige” af at skulle præstere hver gang, de vil have anerkendelse fra os forældre.

For eksempel når dit barn selv har udført én eller flere handlinger på for eksempel BIMO tavlen, lavet lektier eller noget helt tredje – så engagere dig i det, og tænk ovenstående sætninger ind. Det sender nemlig et signal til børnene om, at det er dem og ikke deres resultater, som vi er optaget af.

3 Mind dem om deres styrker

“Du er modigere end du tror, stærkere end du ser ud til og klogere end du ved”.

Dette citat fra gode gamle Peter Plys kan både være med til at give dine børn et godt selvværd og mere selvtillid. For når børns selvværd eller selvtillid er lav, så kan vi som forældre gå ind og hjælp dem med at motivere dem og opmuntre dem – så mind dem om deres styrker, og du vil øge dit barns selvværd og selvtillid.