Skip to main content

Som forældre ønsker vi, at give vores børn en masse selvværd, som de kan bruge når de bliver ældre. Vi vil gerne give dem en solid og grundlæggende tro på, at de har værdi og er vigtige – uanset hvad de kan, præsterer og gør. Derfor har Pictoboards skrevet dette blogindlæg med 5 gode råd til, hvordan du kan styrke dit barns selvværd.


1 Dit barn kan godt selv:

Det er vigtigt, at huske på, at det er en kæmpe succes for ens børn, at opdage, at man faktisk godt selv kan uden mors og fars hjælp. Selvom det ofte kan være hurtigere, at binde snørebåndene eller hælde vand op i glasset for dine børn.​ Men ved at lade ens børn gøre tingene selv, er du både med til at styrke selvværdet og selvtilliden!

​2 Ingen er perfekte:

​Det er vigtigt for dit barns selvværd, at du lærer ham/hende, at det er okay, at have og lave fejl, for ingen er perfekte. Du kan fortælle dit barn, at ingen kan klare alt i første forsøg, og at det ikke altid er nødvendigt (eller muligt) at være perfekt. Derfor kan det give mening, som forældre at vise, at du tør indrømme dine fejl.

3 Anerkendelse:

Det er vigtigt at hjælpe dit barn med, at forstå, at de er elsket for dem de er, og ikke kun for det de kan. Når du roser dit barn for at præstere noget, som eksempelvis “hvor er du bare dygtig!” eller “hvor er du god til at tegne!”, så styrker du dit barns selvtillid, men du skal også huske, at anerkende dit barn for være den, han/hun er, og på den måde styrker du også selvværdet – og det er vigtigt.

Hvis dit barn ikke kan finde ud af at cykle eller læse, så kan dit barn få en følelse af, ikke at være god nok, da de ikke vil modtage den ros for det de ikke kan og dermed kan hele dit barns verden vælte. Derfor er det i stedet vigtigt for os som forældre, at fremfor at rose ens børn for, at kunne løbe på løbehjul, så kan vi anerkende det ved at sige: “nu løber du på løbehjul!” – Det handler om at sige, hvad vi ser, i stedet for at vurdere det for barnet.

​​4 Bliv en god rollemodel:

Fra børn er helt små, bruger de rigtig meget tid på, at observere hvad alle andre gør, og især hvad du som forældre gør – Børn er små copy cats, og de gør ikke det, du siger, men det du gør – de kopierer både din indre og ydre adfærd. Derfor skal du som rollemodel også bestemme dig for, hvilke værdier der er vigtige for dig, da det ofte giver større mening, at kigge på os selv først, når vi gerne vil ændre noget ved vores børn. For når vi kan se, at barnet kopierer noget ved os, som vi er kede af, kan vi sætte ind ved at gøre noget anderledes.

​​​5 Tag ansvar for opdragelsen:

​Som forældre kan man blive lettere irriteret over, at man hver eneste morgen skal bede sit barn om for eksempel: at tage tøj på eller rydde sit legetøj væk, som de legede med eller bare det, at tage sin jakke på når man skal ud af døren – altså hvorfor skal jeg som forældre gentage mig selv igen og igen?

Disse situationer kender man alt for godt, som forældre.. og man kommer ud for det på dagligt basis – men det kan være godt, også at huske på, at det faktisk er os voksne, der har ansvaret for relationen og samspillet. Så i stedet for at give barnet skylden, må vi måske begynde, at kigge på, hvad vi selv måske kan gøre anderledes. Da der er mange forældre, som oplever de samme udfordringer i hverdagen, og kender alt for godt det med, at det er svært få ens barn til at høre efter.

 

Godt selvværd med BIMO Tavlen

Pictoboards har både talt med psykologer, produktdesignere og illustratorer, som afsæt til at udvikle det bedste, funktionelle og unikke produkt i høj kvalitet, der kan hjælpe børnefamilier med at styrke børns selvtillid og selvværd – BIMO tavlen. BIMO tavlen er nemlig med til at skabe mere struktur, motivation, overblik og overskud i hverdagen. Ved at visualisere og konkretisere kortsigtede mål, der skaber øget forståelse og motivation, som på sigt kan skabe et mere selvstændigt og robust barn.

Du kan finde vores BIMO tavle pakkeløsninger her